Zo maak je je huis ZEN!

 

Hoe je je nieuwbouwhuis zo energiezuinig mogelijk maakt

Zonnepanelen op je dak, driedubbel isolatieglas en een waterpomp onder je huis? Goed voor het milieu én een lagere energierekening. Oftewel: zo maak je jouw nieuwbouwhuis ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw).

Altijd een comfortabele binnentemperatuur en een energierekening van slechts een paar tientjes, hoe fijn is dat? Het klinkt als toekomstmuziek, maar is stiekem dichterbij dan je denkt.

Wordt jouw huis BENG?

De nieuwe Europese wet- en regelgeving schrijft voor dat in 2020 alle nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal (BENG) moeten zijn. Dat betekent dat een woning zelf energie moet kunnen opwekken en tegelijkertijd het energieverbruik moet beperken. Maar ook nu al worden de meeste huizen gebouwd volgens deze nieuwe richtlijnen.

Nul op de meter

Om aan te geven hoe energiezuinig een nieuwbouwwoning is, gebruiken projectontwikkelaars verschillende begrippen. Hoor je de term nul-op-de-meterwoning of energieneutrale woning? Dan kun je ervan uitgaan dat de energiemeter van je nieuwbouwhuis aan het einde van het jaar (nagenoeg) op dezelfde stand staat als aan het begin van het jaar. De energie die je hebt gebruikt, is namelijk gecompenseerd door de energie die je zonnepanelen hebben opgeleverd. Nog een stapje verder gaat een energieleverende woning. De naam zegt het al: deze woning levert meer energie op dan dat hij verbruikt.

Maak je huis ZEN

ZEN (zeer energiezuinige nieuwbouw) is de overkoepelende naam voor woningen die worden aangeduid met (bijna) energieneutraal, nul-op-de-meter en energieleverend. Zo’n optimaal energiezuinig huis stoot nauwelijks CO2 uit, wekt zelf duurzame energie op en heeft geen of weinig elektriciteit van buitenaf nodig. Dit komt doordat bouwers gebruikmaken van de nieuwste isolatietechnieken en slimme manieren inzetten om het huis te voorzien van warmte en stroom. Een mooie manier om geld- én milieubewust bezig te zijn.

Nieuwste technieken

Klinkt mooi, maar wat tref je allemaal aan in een ZEN-huis? Om te voldoen aan de eis om vanaf 2020 extreem energiezuinige woningen te realiseren, worden steeds meer nieuwbouwhuizen opgeleverd met zonnepanelen. Ook een warmtepomp onder je huis helpt om energieverspilling tegen te gaan. Zo’n warmtepomp haalt namelijk warmte uit de grond en verwarmt daarmee de woning en je tapwater. Waarschijnlijk is je nieuwe energiezuinige stulpje ook uitgerust met het lagetemperatuurverwarmingssysteem, dat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in je huis. Dag koude voeten, hallo comfort! Om al die aangename warmte niet te laten ontsnappen, wordt tegenwoordig in de meeste nieuwbouwhuizen driedubbelglas geplaatst. Dat betekent dat je nauwelijks nog geluiden van buitenaf hoort, energie bespaart en, misschien wel het belangrijkste, geen warmte verliest.

Meer weten? Lees hier al onze artikelen over zonnepanelen.

Meer binnen dit onderwerp