Zo financier je je zonnepanelen

 

Dit zijn de subsidies en regelingen

Zonnepanelen zijn een prijzige investering. Gelukkig zijn er een flink aantal subsidies en regelingen die je kunt aanboren.

Energiebespaarlening zonnepanelen

Heb jij een koophuis waar je zonnepanelen op wilt laten leggen? Dan kun je daar geld voor lenen tegen een zeer gunstige rente. Dat is de Energiebespaarlening. Natuurlijk mag je die alleen gebruiken om je woning duurzaam te verbeteren, niet om je huis ‘gewoon’ te verbouwen. Willen andere huizeneigenaren in jouw gebouw ook zonnepanelen of andere duurzame maatregelen nemen? De Energiebespaarlening is er ook voor verenigingen van huiseigenaren (mits je dus in hetzelfde gebouw woont).

Let wel op: niet meer dan 75% van deze lening mag worden gebruikt voor zonnepanelen, dus je zult ook nog iets anders duurzaams aan je huis moeten (laten) doen, bijvoorbeeld dakisolatie.

Lokale subsidies en regelingen zonnepanelen

Naast landelijke regelingen bestaan er ook verschillende lokale subsidies en regelingen. Via de website Energiesubsidiewijzer zijn alle lokale maatregelen per woonplaats te zien, zowel voor particulieren als voor collectieven. Vraag dus ook eens aan de buren of zij iets zien in de aanschaf van zonnepanelen.

Btw-teruggave

Wist je dat je over het materiaal én de installatie van zonnepanelen de btw terug kunt krijgen via de Belastingdienst? Dat betekent dat je 21% van het betaalde bedrag voor de zonnepanelen teruggestort kunt krijgen. Soms moet je dit zelf regelen, maar er zijn ook bedrijven die dit voor je doen. Vraag dat dus even na bij de leverancier van je zonnepanelen.

Salderingsregeling

Tot slot is er nog de salderingsregeling. Die houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. De meter loopt automatisch terug: stel dat je € 0,20 betaalt per KwH stroom, dan is dat ook de prijs die je krijgt voor de zonnestroom. Deze regeling blijft in ieder geval tot 2023 bestaan.

Meer weten? Lees hier al onze artikelen over zonnepanelen.

Meer binnen dit onderwerp