10 tips om je huis te verkopen

 

Tips om je huis te verkopen

Je eigen huis verkopen lijkt misschien een flinke hindernis om te nemen. Maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van onderstaande dichter-bij-een-garantie-op-succes-ga-je-niet-komen tips van funda toepassen.

1
Ruim op
Niemand houdt van rommel. Al helemaal een potentiële huizenkoper niet: die moet door zo min mogelijk heen hoeven kijken. Zorg er dus voor dat je woning opgeruimd is. Een eerste indruk maar je immers maar één keer.

2
Zorg voor ruimte
In het verlengde daarvan: voor ‘grote rommel’ doe je er verstandig aan een opslagbox te huren, of familie/vrienden/buren met een flinke garage lief aan te kijken. Die tafeltennistafel op zolder die in de weg staat en de ongebruikte stoffige hometrainer op zolder waar je steeds bijna je nek over breekt kunnen best weg. Dat zorgt voor een groter ogende ruimte, en juist: daar houden kijkers van

3
Knap op
Je hoeft echt geen schilders en stucadoors in te huren, maar kleine opknapklusjes kunnen een groot verschil maken. Dat doe je dus gewoon zelf. Denk bijvoorbeeld aan de muur in de keuken die ooit wit was - hoeveel werk is het om daar een likje overheen te gooien? Of die loszittende deurklink even vast te schroeven? Juist.

4
Zorg voor rust
Als jij een huis zou bezichtigen, vind je het vast fijn om dat in alle rust te kunnen doen. Op een openhuizendag zit de kans er al dik in dat kijkers niet alleen zijn, dus doe je er goed aan om je kinderen en huisdieren tijdelijk onder te brengen bij vrienden of familie. Dat zorgt voor een veel rustiger sfeer, wel zo prettig!

5
Een schoon huis verkoopt beter
Een lap over de ramen, schone wc-bril (zorg dat er toiletpapier in huis is!), geen stofnesten in de hoek of stapels kranten en ongeopende blauwe enveloppen op tafel; een schoon huis maakt nu eenmaal warmere gevoelens los bij de kijker.

6
Neutraliseer je huis
Niemand verwacht een VT Wonen-huis waar geen spoortje karakter in te ontdekken is, maar breng het persoonlijke tot het minimale terug: geen kindertekeningen in elke hoek, muren vol foto's of een wasmand opgevouwen ondergoed en bh's in zicht.

7
Vieze geurtjes zijn taboe
We kennen allemaal het cliché van de welbekende appeltaartgeur tijdens een bezichtiging. Je hoeft je inner Jamie Oliver niet per se aan te spreken, maar zorg er in ieder geval voor dat ‘vieze geurtjes’ - denk: de knoflook van het diner van gisterenavond, ongeleegde asbakken, een nog niet verschoonde kattenbak - afwezig zijn. Zet een flinke pot koffie en voila: klaar ben je.

8
Leid rustig rond
Niets zo vervelend als je een nummertje voelen. Dus ook al is het wat drukker dan je verwacht had: neem de tijd voor iedere potentiële koper. Leid het liefst maximaal één persoon (of stel) tegelijk rond, zodat er rustig geobserveerd kan worden en er tijd is voor vragen.

9
Bezichtiging? Geen afleiding dus
En terwijl je de bezoekers rondleidt: zorg er dan voor dat het niet te lawaaiig is. De eventuele andere bezoekers zorgen al voor geroezemoes, dus laat de tv en radio uit. Een zacht achtergrondmuziekje mag.

10
Vertel niet teveel
Wees enthousiast en hartelijk, maar hou het zakelijk. Liegen hoeft niet, alles vertellen ook niet. Het is een dunne scheidslijn tussen amicaal en ongepast. Dus ja, vertel dat je verkoopt wegens een scheiding (als er naar gevraagd wordt), maar geen details over je ex. Hou het dus gewoon zakelijk.

Hoeveel is jouw huis waard? Met de Waardecheck van funda weet je binnen 10 seconden de geschatte waarde van je huidige woning.

Meer binnen dit onderwerp