De huizenprijzen op zijn hoogst

 

Doe je er slim aan om dan juist nu te verkopen?

Wie nu een huis wil kopen, moet diep in de buidel tasten. Nog nooit eerder waren de huizenprijzen zo hoog. Maar wat als je je huis ooit voor een prikkie gekocht hebt? Doe je er dan goed aan het juist nu te verkopen? Of niet? Funda zet de feiten op een rijtje.

Je moet tegenwoordig wel héél erg je best doen, wil je de woorden ‘oververhitte huizenmarkt’ of ‘krappe woningmarkt’ niét horen. Er gaat geen dag voorbij of je leest of hoort erover in de media. Huizenkopers vervloeken die 2 woorden, verkopers rekenen zich rijk. De prijs van je huis blijft stijgen, maar voor wie wil verhuizen, is het wel vervelend.

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) breken de huizenprijzen in mei 2018 alle records. Deze piek valt met 0,6% nóg hoger uit dan de piek in augustus 2008. Kort daarna klapte de huizenmarkt ineen en kwam het in 2013 tot een dieptepunt. Vergeleken met dat jaar zijn de huizenprijzen nu ruim 28% hoger en maar liefst 9% duurder dan vorig jaar. Wel zijn er grote regionale verschillen te bespeuren. De huizenmarkt in Zeeland, Friesland, Groningen en Limburg is heel anders dan de Randstad. Of de huizenmarkt nu net als 2008 weer implodeert, is moeilijk te zeggen. Wel blijkt uit een recent rapport van de onderzoeksafdeling van Rabobank dat de huizenmarkt voor het eerst in twintig jaar aan het afkoelen is in grote steden als Londen, Stockholm, en Sydney. Daar zijn de prijzen zo’n 1% gedaald. De vraag of dit een voorbode is voor Nederland. 

Jouw situatie

Of het verstandig is je huis te verkopen, hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je een oudere huiseigenaar die kleiner (en dus goedkoper) wil wonen, dan profiteer je volop van die flinke overwaarde van het huis en kun je het gebruiken als aanvulling op je pensioen. Ben je op zoek naar een nieuw (en groter huis), dan is het verkopen een fluitje van een cent. Het kopen van een nieuw (en duurder) huis maakt het lastig. Het aanbod is immers schaars en de vraagprijzen rijzen de pan uit. Dat zie je ook terug in de cijfers. Zo worden er nu zo’n 6,5% minder huizen verkocht dan een jaar geleden.

Verkoop je je huis en koop je geen nieuw huis, dan mag je jezelf een uitstromer noemen. Dan vang je nu de volle mep, al komt de Belastingdienst aan het eind van het jaar wel om de hoek kijken. Benieuwd naar wat je opties als doorstromer en uitstromer precies zijn? Hier leggen we je alles uit.

Een flinke overwaarde

Uit onderzoek in opdracht van het AD blijkt dat de huizenverkoper op dit moment gemiddeld €30.000,- verdient op zijn of haar huis. Die €30.000,- noemen we ook wel overwaarde, omdat de verkoopprijs hoger is dan je hypotheek. Is het minder, dan heb je te maken met een restschuld. Juist nu je je huis voor een goede prijs kunt verkopen, doe je er goed aan om slim gebruik te maken van die overwaarde. Ga je het in een nieuw huis stoppen, je verbouwing ermee financieren, kies je voor extra korting op de rente, wil je leningen aflossen, zet je het op de bank óf ga je lekker op vakantie? Hier lees je meer over alle voor- en nadelen van deze opties.

Meer binnen dit onderwerp