Overwaarde uit je huis verzilveren

 

3 manieren om je overwaarde uit de stenen en op de bank te krijgen

Fijn idee dat je huis al zoveel meer waard is dan het bedrag waarvoor het is gekocht. Maar hoe kun je de waarde uit het huis halen? 3 manieren om deze overwaarde ‘op te eten’.

Door de stijging van de huizenprijzen is Nathalie (45) eigenlijk best rijk. Haar huis is al € 100.000,- meer waard dan toen ze het in 1997 kocht. Maar soms kan de zzp’er zelfs geen boodschappen doen. “Al mijn geld zit in die stenen”, vertelt ze. Met een uitkering van de gemeente redt de alleenstaande moeder het net om rond te komen.

Opeet-hypotheek

Tot de crisis bestond de zogenaamde opeet-hypotheek. Daarmee konden huiseigenaren met overwaarde tegen extra rente geld lenen met die overwaarde als onderpand. Over de extra lening moest ook extra rente worden betaald, deze werd dan bijgeschreven op de lening tot maximaal de waarde van het huis. Als het huis vervolgens 'op' was, moest de lening uiteraard worden terugbetaald en dat bracht eigenaren in de problemen. Soms hadden ze geen andere keuze dan het huis gedwongen te verkopen en dat leverde zeker in de tijd dat de prijzen kelderden niet altijd het gewenste bedrag op. Zo bleven voormalige huizen-opeters zonder huis en met een restschuld zitten.

Voorzichtiger

Banken zijn nu dus voorzichtiger geworden met het uitlenen van geld op basis van de overwaarde. Niet alleen kijkt de bank naar de waarde van het huis, maar ook naar het inkomen. Wie een laag inkomen heeft, krijgt nul op het rekest als hij een extra lening vraagt. Een opeet-constructie waarbij de rente wordt verdisconteerd in het leenbedrag bestaat ook niet meer. Wie nu extra geld leent, krijgt meer woonlasten.

Ouderen

Je huis niet meer kunnen opeten, treft volgens Vereniging Eigen Huis vooral de wat oudere huiseigenaren met een AOW en een klein pensioen. Uit deze groep komen vooral vragen van eigenaren over het verzilveren van de overwaarde van het huis. Het extra geld was voor hen vooral welkom als aanvulling op het pensioen.

Iets kleiners

Een oplossing zou kunnen zijn: een oude - grotere - woning verkopen en er iets kleiners (en goedkopers) voor terugkopen. De overwaarde moet weliswaar naar de nieuwe woning, maar er blijft dan minder hypotheek over en dat levert dus lagere maandlasten op. Zo kan een andere woning kopen toch een stuk gunstiger zijn. Voor wie denkt ‘daar ben ik te oud voor’: het is een misvatting dat hypotheekverstrekkers geen geld lenen aan ouderen. Ze kijken wel naar iemands pensioeninkomen in de toekomst.

Je eigen huis verkopen en erin blijven wonen

Je woning verkopen en die terughuren kan ook. Dat kan bijvoorbeeld bij het Zilver Wonen Fonds, Verzilvermij Vast en Lommerhuizen. Dat werkt als volgt: de eigenaar verkoopt de woning aan het bedrijf, en die huurt het weer terug tegen een zogenaamde marktconforme huurprijs. Voordeel: je kunt blijven wonen in het huis. Nadeel is dat eigenaren voor de woning meestal maar tachtig procent van de marktwaarde terugkrijgen en de maandelijkse lasten vaak flink stijgen.

Meer binnen dit onderwerp