Scheiden en de hypotheek

 

6 vragen over scheiden en hypotheek

Of je huis nou boven of onder water staat, bij een scheiding moet ook de hypotheek worden verdeeld. Dit zijn de 6 meest gestelde vragen.

Bij een scheiding is het extra fijn als je koophuis meer waard is dan bij de aanschaf. De hypotheek kan als het inkomen voldoende is zonder al te veel moeite op naam van de partner met het hoogste salaris worden gezet. De overwaarde kan verdeeld worden, dan heeft de vertrekkende partij een mooi bedrag om elders opnieuw te beginnen. Of het huis gaat in de verkoop, waarbij de eventuele winst verdeeld wordt.

Niet meer zo heel makkelijk

Het is alleen niet zo heel makkelijk om een nieuwe hypotheek te krijgen, vooral niet als jij degene bent met het lagere salaris en vertrekt. Ook voor de achterblijver is het lastig.

1
Krijg ik de financiering wel rond?
Banken zijn bij het afsluiten van een hypotheek veel strenger gaan kijken naar inkomen in verhouding tot de waarde van het huis. Het zou kunnen dat je ondanks dat je goed verdient, toch de woning waarin je woont niet in je eentje kunt bekostigen.

2
Krijg ik hogere maandlasten?
Als het wél lukt een hypotheek te krijgen, dan moet je er rekening mee houden dat de zogenoemde achterblijver zijn of haar huis meestal ook opnieuw moet financieren. Je kunt bijvoorbeeld niet de oude hypotheek overnemen, als die meer dan 50 procent aflossingsvrij is. Het deel dat je overneemt van je ex moet je sowieso helemaal aflossen en opnieuw financieren. Een voordeel is wel dat oversluiters bij een nieuwe financiering kunnen profiteren van de huidige, lagere rente.

3
Hoe werkt het als je een nieuw huis wilt kopen?
Ben jij degene die vertrekt uit de echtelijke woning, dan heb je als voordeel dat je zelf helemaal opnieuw kunt beginnen. De overwaarde uit de woning die je hebt 'meegekregen' moet je – om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek – weer helemaal in de nieuwe woning stoppen.

4
Wat doen met de overwaarde?
Volgens de nieuwe hypotheekregels mag je maar 100% van de waarde van de woning lenen van de bank. Wie niet genoeg spaargeld heeft voor de financiering van kosten als de notaris, makelaar en overdrachtsbelasting, moet hiervoor dus andere bronnen aanboren. Je kunt er de overwaarde voor gebruiken, maar dan is de renteaftrek dus niet van toepassing.

5
En als je geen overwaarde hebt?
Wie geluk heeft, kan zonder restschuld het pand verlaten door de onderliggende waarde van bijvoorbeeld de spaar- of beleggingsverzekering 'mee' te geven aan de achterblijver. Heb je een annuïteiten- of lineaire hypotheek, dan kun je dat doen met het inmiddels afgeloste bedrag. Blijft er dan nog een 'min' onder de streep staan, dan heeft de vertrekkende partner toch nog een restschuld.

6
Wat als niemand kan betalen?
Vervelender is het als geen van beiden het huis in zijn eentje kan financieren, het 'onder water' staat en ook nog eens lang te koop staat. Het kan dan handig zijn om het huis onverdeeld te laten en de lasten door te betalen in de hoop op betere tijden. Vertrekt een van de partners, dan kan die zijn of haar helft van de hypotheekrente nog twee jaar lang van de belasting aftrekken.

Meer binnen dit onderwerp