Verkoper dilemma's: waarom je er toch voor moet gaan

 

En een nieuw huis voor mij dan?

Woningen staan volgens het CBS gemiddeld nog maar 52 dagen te koop, 28% daarvan wordt verkocht boven de vraagprijs en de huizenprijzen an sich zijn vorig jaar alleen al met gemiddeld 9,1% gestegen. Dat de huizenmarkt nu een snelkookpan is, hoeven wij je natuurlijk niet te vertellen. Dat dit betekent dat jij je huis met winst kunt verkopen is daar een logisch gevolg van.

Doen dus! Twijfel je nog omdat je bang bent dat je geen nieuwe stek kunt vinden of omdat je problemen voorziet rond de financiering? Lees dan vooral even verder en ontdek hoe jij deze beren op de weg gerust de andere kant op kunt sturen.

Voor vijftigers is verhuizen nu juist een heel goed idee

Dilemma 1: als ik nu verkoop, krijg ik daar niks betaalbaars voor terug

Goed, de huizenmarkt is dus booming. Dat is leuk als jij je huis wilt verkopen, maar als je daar een ander huis voor in de plaats wilt, betaal je daarvoor natuurlijk ook de hoofdprijs. Toch? Dat ligt er maar net aan waar je wilt wonen. Voor bijvoorbeeld vijftigers die nog in de stad wonen, maar wiens kinderen de deur uit zijn, is verhuizen nu heel aantrekkelijk. Zij kunnen veel goedkoper buiten de stad wonen, vaak zelfs zonder hypotheek dankzij de overwaarde op hun huis in de stad dat ze al langer bezitten.

Zelfs zonder rente-aftrek is kopen meestal goedkoper

Dilemma 2: krijg ik de financiering wel rond?

Doorstromen naar een ander huis doe je meestal als je moet verhuizen voor je werk of als je groter of juist kleiner wilt gaan wonen, bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn en je al die ruimte eigenlijk niet meer nodig hebt. Het enige probleem: je bent vijftigplus, dus is het een stuk lastiger om de financiering rond te krijgen dan wanneer je jong en gezond bent. Toch?

Vanaf je 57ste wordt er inderdaad gekeken naar wat je pensioeninkomen is. Dat wordt meegenomen in de toets van wat je maximaal kunt lenen. Ook aflossingsvrij blijven lenen blijft een aandachtspunt in combinatie met je pensioeninkomen, maar je mag op je 55ste gewoon nog een hypotheek voor dertig jaar afsluiten. Tussentijds vervalt dan wel de rente-aftrek, maar de hypotheeklasten zijn nog prima te betalen. Dat is bijna altijd goedkoper dan huren.

Financieel kan het toch voordeliger zijn om te verhuizen

Dilemma 3: verhuizen is – zeker op mijn leeftijd – zo veel gedoe, ik kan beter mijn hypotheek omzetten

Wil je toch liever niet verhuizen, dan kun je er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Je zet dan je huidige hypotheekrente opnieuw vast tegen de huidige lage rente en eventueel kun je ook de aflosvorm wijzigen. Dit kan bij je huidige financier of je brengt je hypotheek bij een andere geldverstrekker onder. Eigenlijk betekent dit dat je je huidige hypotheek vervroegd aflost en daarna een nieuwe afsluit. Helaas betekent dat in de praktijk vaak dat je een boete krijgt omdat je eerder aflost dan je had afgesproken.

Financieel kan het daarom veel voordeliger zijn om wel een nieuwe woning te kopen. Sterker nog: soms levert verhuizen naar een duurder en groter huis onderaan de streep toch lagere maandlasten op. Als je verhuist, mag je namelijk (meestal) wel kosteloos je hypotheek oversluiten – tegen een historisch lage rente. Tel uit je winst.

Meer binnen dit onderwerp